Профилактика на климатика

От няколко години насам климатиците все повече навлизат в нашето ежедневие.  Те се използват у дома, в офиса, в големи помещения и безспорно популярността им се дължи на голямата им ефективност през зимните месеци, както и на това, че са енергоспестяващи. Без съмнение сметките ви през зимата ще намалеят значително, ако изберете да се отоплявате на климатик.
В днешната статия ще обясним каква е правилната профилактика на всеки един климатик, както и какво влияние оказват върху него атмосферните условия. Климатиците във Варна, трябва да се почистват по-често, тъй като край морето въздухът е доста по-влажен, което неминуемо се отрязава и на външното тяло на уреда.
Всъщност именно външното тяло на всеки климатик е по-трудно за поддръжка, тъй като за тази цел ще трябва да повикате специалист. Той едновременно ще го почисти и ще отстрани някои дребни неизправности, които биха могли да попречат на климатика да работи с пълния си капацитет.
Сигурни сме, че ще ви зарадваме в новината, че вътрешното тяло на климатика може да почистено от самите нас. Минимум веднъж в месеца е препоръчително да сваляме филтрите и да ги мием с топла вода. По този начин ще ги почистим от насъбралите се прашинки и плесен, тъй като именно въпросните филтри пречистват въздуха, който влиза в стаята. Всяко вътрешно тяло на климатик има и топлообменник, който също се нуждае от почистване, но за сметка на това само веднъж в годината. Въпросният топлообменник можете да почистите само с помощта на прахосмукачка и накрайник четка с дълги власинки, които могат да проникнат и на най-недостъпните места, за да премахнат всички дребни прашинки, които се намират там.
Профилактиката на климатика ще му помогне да издържи около 8 години, което е доста дълъг период от време.